Recensie: ‘Woorden van glas’, Pamela Sharon

Als er één boek is dat de afgelopen jaren een flinke indruk op mij heeft gemaakt dan is het ‘De geur van groen’ wel. Als iemand mij vraagt naar een geweldig Nederlandstalig YA-verhaal dan is dat het eerste verhaal dat ik noem. Schrijfster Pamela Sharon staat dan ook hoog in mijn lijstje van favoriete schrijvers en toen ik hoorde dat ze een nieuw boek had uitgebracht, maakte ik nog net geen blij sprongetje. Maak kennis met haar nieuwe pakkende YA ‘Woorden van glas‘!

‘Op het Corbeau College is van alles mis. Er wordt gepest, de jongens met de grootste mond worden voorgetrokken en er worden persoonlijke filmpjes gedeeld. De zestienjarige Summer is er helemaal klaar mee. Als ze op een dag tijdens nablijven naast de populaire Nova komt te zitten, blijken ze het ondanks hun verschillen al snel over één ding eens te zijn: op het Corbeau moet het anders. En dus besluiten Summer en Nova een anonieme website op te richten waar leerlingen filmpjes in kunnen sturen over alles wat er misgaat op school. Maar mag je, ook al doe je het om van je school een betere plek te maken, zomaar alles online zetten?’ (Uitgegeven door Uitgeverij Moon).

Pamela Sharon, ze veroverde meer dan vier jaar geleden alweer onze ya-harten met haar prachtige debuut, gevolgd door het net zo toffe ‘Wie ik gisteren was’. Een tijdje terug bracht ze haar nieuwste boek uit, met dit keer een spannende vibe, maar ook zeker met de bekende onderliggende boodschappen waar Sharon’s boeken inmiddels om bekend staan.

In ‘Woorden van glas’ maken we kennis met Summer, nadat ze een blunder heeft gemaakt is ze het mikpunt geworden van pesterijen op school. Vrienden om haar heen om haar te beschermen heeft ze helaas niet, totdat ze een bondgenoot vindt in de voorheen zeer populaire Nova. De twee meiden vinden het tijd voor verandering op hun school die wordt gedomineerd door vervelende gebeurtenissen. Ze besluiten een website op te starten, waar iedereen kan delen wat er misgaat op de school. Met alle gevolgen van dien. Sharon brengt ons met Nova en Summer twee mooie personages om te volgen. Beide hebben het nodige meegemaakt en dat lezen we terug in het verhaal. In het nablijflokaal leren ze elkaar beter kennen en groeien ze echt naar elkaar toe, iets waar je als lezer mooi deelgenoot van wordt gemaakt. Sharon schrijft dit verhaal vanuit de ik-vorm en brengt je zo dicht in de buurt van Summer. We worden meegenomen in haar gedachtes, maar maken door de gesprekken met Nova ook goed kennis met haar nieuwe beste vriendin. Deze manier van verhaalvertelling geeft de lezer het gevoel alsof je als een derde vriendin in het verhaal zit.

‘Een sterk verhaal met mooie onderliggende boodschappen!’

Sharon staat bekend om haar heerlijke vlotte schrijfstijl, met veel oog voor details en ook in dit verhaal zien we dat goed terugkomen. Je vliegt in een mum van tijd door het verhaal heen, maar krijgt daarnaast ook een goed beeld van de school, de meiden en hun website. Dit maakt dat je echt in het verhaal zit en je een beeld kunt vormen bij de omstandigheden. Daarbij heeft Sharon haarzelf goed ondergedompeld in de wereld van tieners en sluit dit verhaal helemaal op hen aan. Zo zien we meerdere onderwerpen naar voren komen waar tieners mee worstelen, zoals: verliefdheid, acceptatie, vriendschap en volwassen worden. Deze thema’s zitten prachtig verweven in een verhaal dat verder staat als een huis door de spanning, manier van emotie-beschrijvingen en de pakkende personages. Daarnaast complimenten voor de schrijfster voor het verwerken van een actueel onderwerp in het verhaal: de manieren waarop we omgaan met social media en wat we delen. Dit geeft het verhaal zoveel realiteit mee dat het voelt alsof je over een gebeurtenis leest die daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Het zal voor tieners dan ook zeker niet moeilijk zijn om zich te verplaatsen in dit verhaal.

Hoewel ‘De geur van groen’ zeker nog steeds bovenaan in mijn lijstje staat van favoriete Sharon boeken, komt ‘Woorden van glas’ goed in de buurt. Sharon brengt ons een verhaal dat je in één zit wilt uitlezen, vol pakkende en spannende momenten en met twee hoofdpersonages waar je alles van wilt weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.