Recensie: Wraak, Anđelko Vuletić

Het is alweer zijn achtste roman. Met Wraak geeft Anđelko Vuletić je een kijkje in de oorlog in Sarajevo en wat deze oorlog bij mensen heeft aangericht. Filosofische gedachtes vliegen je om de oren, te midden van een emotioneel verhaal.

Wraak gaat over een ex-gevangene die, samen met zijn vrienden, wraak wil nemen op hun voormalig folteraar. Het gaat alleen niet allemaal zo soepel meer. Niet alleen zijn ze zelf bejaard, bijna blind, mank, vertraagd en soms klungelig; er heerst ook nog een oorlog in Sarajevo, waar ze wonen. Daarnaast is het niet zeker dat hun toenmalige kwelgeest nog in leven is. Bovendien laat hun vastberadenheid ze regelmatig in de steek. Hoe doet men dat, wraak nemen? Het is veel ingewikkelder, benauwender dan het op het eerste gezicht lijkt.

wraak recensie groot

Anđelko Vuletić een naam die in Nederland misschien nog niet zo bekend is, terwijl zijn boeken in vele talen zijn vertaald. De voormalig filosofie student laat met Wraak een sterk staaltje filosofie zien, te midden van een verhaal over wraak nemen op een voormalig folteraar. Grote onderwerpen zoals leven, dood en bezinning zijn terugkerende thema’s. Vuletić’s werk is voor mij deels te vergelijken met Shakespeares werk. Beide schrijven dialogen die je in het echte leven niet tegen zult komen. Shakespeare staat bekend om zijn toegankelijkheid, hij geeft altijd meerdere voorbeelden van situaties zodat al zijn lezers het begrijpen. Dit vind je ook terug in Wraak.

Het verhaal wordt vertelt vanuit het perspectief van één van de oud-gevangenen. Doordat deze man zoveel in zijn leven heeft meegemaakt wordt Wraak een zeer emotioneel verhaal. De hoofdpersoon heeft veel problemen, zowel lichamelijke problemen als geestelijke die hem blijven achtervolgen. Vuletić vangt met dit boek de emotionele essentie van een oorlog, wat het met mensen doet en hoe ze omgaan met oud zeer. Daarnaast is het ook een boek dat je na het lezen van de laatste pagina achterlaat met een paar vragen die je aan jezelf kunt stellen. Is het namelijk wel goed om wraak te nemen? Wat is aan het eind van de dag het belangrijkste in je leven? Vragen waar de hoofdpersoon mee worstelt, maar waar Vuletić zijn lezers ook over na laat denken.

Wraak is wel een boek dat valt onder de noemer literatuur. Als je houdt van filosofische vragen en een complex verhaal dan zul je in Wraak alles vinden wat je zoekt. Het is even wennen maar als je er eenmaal inzit wordt je geheel opgezogen door het verhaal.

Benieuwd geworden naar Wraak? Het boek is te koop bij uitgeverij KLIN.

1 Comment

Add Yours

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.