Recensie: Year on Fire’, Julie Buxbaum

Julia Buxbaum, nadat ik drie jaar geleden voor het eerst een boek van haar las ben ik helemaal fan van haar schrijfstijl! Buxbaum heeft het talent om in te spelen op actualiteit, daar een geheel nieuwe kijk op te geven en je hier als lezer in een prikkelend YA-verhaal in mee te nemen. Deze zomer brengt ze ons haar nieuwste verhaal: ‘Year on Fire‘.

‘The Spark: Just days before the start of junior year, a spontaneous kiss and then a lie shake the very foundation of the friendship between best friends Immie and Paige. Immie’s twin brother, Arch, knows something, only he’s not talking. Some loyalties run too deep to be broken by accidental betrayal.
The Fuel: Enter Rohan, new to Wood Valley High by way of London, who walks into school on the first day completely overwhelmed by his sudden move halfway around the world. When Paige calls dibs on him—he’s too cute to ignore—Immie is in no position to argue, certainly not after taking the fall for the disloyal kiss. Too bad for Immie that Ro feels like the best kind of familiar.
The Kindling: Former lab partners Arch and Jackson, Paige’s ex-boyfriend, have never considered themselves more than friends. But sometimes feelings can grow like flames fanned by the wind.
The Flames: When the girls’ bathroom at Wood Valley is set ablaze, no one doubts it’s arson. But in this bastion of privilege, who’d be angry enough to want to burn down the school? Answer: pretty much everyone.’
(Uitgegeven door Penguin Random House).

In ‘Year on Fire’ volgen we vier tieners die samen in een grote hoeveelheid problemen komen. De tweeling Arch en Immie, zijn twee handen op een buik. Zit de één in de problemen, dan zorgt de ander dat het wordt opgelost. Zo ook als Arch in de problemen zit en Immie dat op een wel heel bijzondere manier moet oplossen, waarmee ze de vriendschap met haar beste vriendin op het spel zet. Wanneer een nieuwe jongen de drie nog meer op scherp zet, zijn de gevolgen al snel niet meer te overzien. Een brand in de school drijft alles nog meer op de spits, want met zoveel boze tieners hebben ze allemaal wel een reden om de stichter te zijn. Buxbaum brengt ons weer vier heerlijke personages om te volgen, vol tienerdrama, gevoelens en emoties. Ze brengt ons vanuit het vogelperspectief in het verhaal en schrijft vanuit alle perspectieven in de derde vorm. Een mooie manier om de personages goed te introduceren en beetje bij beetje meer over ze te weten te komen. Waarbij Buxbaum, net zoals in haar vorige boeken, vooral veel tijd besteedt aan de binnenwereld van haar personages. Een mooie manier om hun verhalen naar voren te brengen door ze vanuit hun eigen gedachtes op te tekenen en je zo helemaal mee te nemen in hun gevoelens.

‘Een coming-of-age verhaal waarin volwassen worden centraal staat’

Buxbaum zet met ‘Year on Fire’ weer een prachtig coming-of-age verhaal neer dat staat als een huis door de onderwerpbehandeling van de schrijfster. Zo gaat ze in op familiebanden, op eigen benen staan, kiezen voor je eigen doelen en dromen, maar vooral hoe lastig het soms kan zijn om volwassen te worden. Buxbaum levelt hierbij met haar doelgroep, ze weet de uitdagingen waar veel tieners mee worstelen doeltreffend naar papier te vertalen. Dit doet ze tevens met een pakkend en vlotte manier van verhaalvertelling. Ze weet hierbij een goede balans te vinden in het besteden van aandacht aan details in de gedachtes van de personages en het neerzetten van vlotte dialogen die wat luchtigheid in het verhaal brengen. Daarnaast zou dit geen Buxbaum boek zijn als er ook niet een vleugje humor tussen de serieuze toon zou zitten. Een fijne manier om onderliggende boodschappen soms op het scherpst van de snede over te brengen.

‘Year on Fire’ is een spannend boek, vol kleurrijke en pakkende personages die mateloos interessant zijn om te volgen. Door de manier van verhaalvertelling van Buxbaum krijgen we over iedereen iets mee. Ze presenteert ons dan ook een prikkelend coming-of-age verhaal dat staat als een huis door de verhaallijn, schrijfstijl en personages!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.