Recensie: ‘You, Again’, Kate Goldbeck

Wanneer Ari en Josh elkaar voor het eerst ontmoeten is de enige emotie die ze voor elkaar voelen: haat. Maar dat verandert snel als ze samen in dezelfde situatie terechtkomen: ze worden gedumpt door dezelfde vrouw. En dat zou zomaar eens het begin kunnen vormen van iets nieuws. We lezen erover in Kate Goldbeck’s boek ‘You, Again‘.

‘When Ari and Josh first meet, the wrong kind of sparks fly. They hate each other. Instantly. A free-spirited, struggling comedian who likes to keep things casual, Ari sublets, takes gigs, and she never sleeps over after hooking up. Born-and-bred Manhattanite Josh has ambitious plans: Take the culinary world by storm, find The One, and make her breakfast in his spotless kitchen. They have absolutely nothing in common… except that they happen to be sleeping with the same woman.

Ari and Josh never expect their paths to cross again. But years later, as they’re both reeling from ego-bruising breakups, a chance encounter leads to a surprising connection: friendship. Turns out, spending time with your former nemesis is fun when you’re too sad to hate each other—and too sad for hate sex. As friends-without-benefits, they find comfort in late-night Netflix binges, swiping through each other’s online dating profiles, and bickering across boroughs. It’s better than romance. Until one night, the unspoken boundaries of their platonic relationship begin to blur…’ (Uitgegeven door Penguin Random House).

‘When Harry Met Sally’, een film die in ons geheugen gegrift staat door hilarische scènes en de mooie vriendschap tussen de twee. Tijdens het kijken stroomden de tranen van het lachen bij menig kijker over de wangen. En precies de invloeden van deze film zien we terug in de debuutroman van Kate Goldbeck, die ons een verhaal brengt waar je feelgoodhart harder van gaat kloppen!

In ‘You, Again’ maken we kennis met Ari en Josh. Ari is een echte vrije ziel die het liefst haar dagen spendeert met het creëren van nieuwe teksten voor haar komedieshows. Voor de liefde heeft ze weinig tijd en na een one night stand weet ze dan ook niet hoe snel ze weg moet. Josh aan de andere kant is haar totale tegenpool, hij neemt zijn leven serieus en is al een tijdje op zoek naar de ware. Het enige probleem is dat de twee daten met dezelfde dame. En dat eindigt helaas in een gebroken hart voor beide. Oh wat was het een feestje om Ari en Josh te volgen! De chemie tussen hen beide, die begint als pure haat waarbij ze elkaar het leven zuur proberen te maken, tot de vriendschap die daarna volgt, was geweldig om over te lezen. Het is lang geleden dat ik een verhaal heb gelezen waarbij de personages zo vilein tegen elkaar zijn, maar op een hilarische manier, dat je er alleen maar van kunt smullen. Goldbeck brengt ons dan ook twee personages die de wereld en zichzelf met humor kunnen bekijken, maar die ook zeker een mooie kwetsbare kant hebben. Deze zien we vooral naar voren komen bij Josh die gaandeweg het verhaal een mooie emotionele ontwikkeling doormaakt. Ari blijft hierbij in het begin wat meer op de vlakte, maar dat stoort voor het verhaal niet. Doordat ze zich gaandeweg het verhaal iets meer opstelt leren we haar ook kennen door de gesprekken die ze met Josh voert.

‘Een roman die past bij haar tijd!’

Goldbeck brengt ons dicht bij de personages in de buurt en neemt ons met ze mee op pad terwijl ze op zoek zijn naar zichzelf. Daarbij brengt ze ons een open en eerlijk verhaal, waarbij ze afstapt van de gebaande paden. Vaak zien we verhaallijnen voorbijkomen waarbij twee personages elkaar niet uit kunnen staan, maar toch al heel snel verliefd op elkaar worden. Goldbeck brengt ons iets anders. Ze presenteert ons twee personages met al hun gebreken en mooie kanten, die zichzelf ontdekken, de wereld om zich heen proberen te definiëren en eerlijk kijken naar alle gebeurtenissen in hun leven. Dit vormt ze tot de mensen die ze zijn en terwijl ze dat accepteren, beginnen ze zich ook meer tot elkaar aangetrokken te voelen. Deze manier van verhaalvertelling zorgt voor een realistisch, open en warm verhaal. Waarbij we ook een mooie schrijfstijl terug zien komen, die zich het best laat omschrijven als mooi gedetailleerd, zonder teveel vaart uit het verhaal te halen. Goldbeck heeft daarnaast veel aandacht besteed aan het brengen van een inclusief verhaal, waarbij seksualiteit en gender mooi worden uitgelicht. Ze laat zien dat liefde niet een vaste vorm heeft, maar de wereld uit zoveel meer bestaat. Dit zien we vooral terug in Ari die op een meer moderne manier naar de wereld kijkt. Hoewel Goldbeck dit soms ietwat dik erop legt, voelt dit verhaal voor mij wel meer realistisch met de wereld waarin we leven. Een roman die past bij haar tijd!

‘You, Again’ is een fijne roman waar je jezelf helemaal in kunt onderdompelen. De pakkende verhaallijn, waarbij openheid, realiteit en eerlijkheid de boventoon voeren, maken het een feestje om te lezen. Zeker ook doordat het verhaal doorspekt is met humor die je meermaals zo hard zal laten lachen dat de tranen over je wangen biggelen. Daarnaast complimenten voor de schrijfster voor het brengen van een mooi inclusief verhaal waarin iedereen zich zal herkennen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.