Recensie: ‘Yours Cheerfully’, A J Pearce

Een boek over vriendschap in een van de meest roerige tijden, de oorlog. Over opstaan voor waar je in gelooft en net dat beetje extra geven om je doelen na te jagen. A.J. Pearce vangt het allemaal in haar nieuwe boek ‘Yours Cheerfully‘ en zet daarmee een krachtig verhaal neer.

London, September, 1941. Following the departure of the formidable Editor, Henrietta Bird, from Woman’s Friend magazine, things are looking up for Emmeline Lake as she takes on the challenge of becoming a young wartime advice columnist. Her relationship with boyfriend Charles is blossoming, while Emmy’s best friend Bunty, is still reeling from the very worst of the Blitz, but bravely looking to the future. Together, the friends are determined to Make a Go of It.

When the Ministry of Information calls on Britain’s women’s magazines to help recruit desperately needed female workers to the war effort, Emmy is thrilled to be asked to step up and help. But when she and Bunty meet a young woman who shows them the very real challenges that women war workers face, Emmy must tackle a life-changing dilemma between doing her duty, and standing by her friends.‘ (Uitgegeven door PanMacmillan)

‘Yours Cheerfully’ is het vervolg op ‘Dear Mrs. Bird’, waar we voor het eerst kennismaakten met de dames die werken voor Woman’s Friend magazine. Het eerste boek werd met veel lof ontvangen en fans konden dan ook niet wachten totdat Pearce verder zou gaan met het verhaal. In juli was het dan eindelijk zover, het krachtige tweede deel is verschenen, en wat een verhaal! Pearce brengt ons een intens verhaal over vriendschap, kracht en feminisme dat je van je sokken zal blazen.

In ‘Yours Cheerfully’ volgen we Emmeline (emmy), die na het vertrek van de vorige editor meer verantwoordelijk krijgt in haar baan. Als ze deelneemt aan een ontmoeting voor journalisten waarbij ze meer leren over de inzet van vrouwen tijdens de oorlog, opent dat de deuren voor Emmy om haarzelf daarop te richten in haar artikelen. Wanneer ze echter de vrouwen leert kennen die dag in dag uit hunzelf inzetten om de oorlog te winnen, beseft Emmy zich dat het hard werk is en dat de omstandigheden waarin deze vrouwen werken (ze verdienen beduidend minder dan de mannen in die tijd, werkten ook in de weekenden en hun uren konden van de ene op de andere dag veranderen) alles behalve goed is. Tijd om ook deze kant uit te lichten. Pearce zet met Emmy een krachtig personage neer waar je vanaf het eerste moment een band mee voelt. Je gaat samen op pad, ontdekt de schrijnende maar ook krachtige verhalen van de vrouwen en wordt meegenomen in Emmy’s zoektocht naar de juiste manier om deze vrouwen te helpen.

‘Pakkend, overtuigend en ontroerend!’

Hoewel het verhaal zich afspeelt in de oorlog en we schrijnende voorbeelden voorgeschoteld krijgen, voelt het boek niet zwaar. Pearce heeft de perfecte balans gevonden tussen luchtige passages, waarin we Emmy en haar vriendinnen samen zien, en zwaardere hoofdstukken waarin we meekrijgen hoe hard de tijd was van de oorlog en hoe pittig dit was voor de vrouwen die daarvoor aan het werk moesten. Deze balans zorgt ervoor dat je als lezer enige adempauze hebt tussen de gebeurtenissen en ze ook beter op je in kunt laten werken, waardoor je binnen een mum van tijd in dit verhaal zit. Iets dat ook zeker in de hand wordt gewerkt door de prachtige beeldende schrijfstijl van de schrijfster. Ze neemt je mee naar het Londen van de jaren veertig, beschrijft hoe de straten eruit zien, hoe de mensen gekleed gaan, in welke omstandigheden ze leven. Soms heb je als lezer haast het idee dat je zelf met de personages over straat loopt op zoek naar verhalen. Iets dat alleen een schrijfster voor elkaar krijgt die gedegen onderzoek heeft gedaan en dit met verve weet te vertalen naar een pakkend verhaal. En dat doet Pearce!

‘Yours Cheerfully’ is een pakkend, overtuigend en intens verhaal. Het straalt door de krachtige personages die gezamenlijk alles aankunnen, houd je aan de pagina’s gekluisterd door de prachtige schrijfstijl van Pearce en is een uniek door de boeiende verhaallijn over een stukje van onze geschiedenis waar we eigenlijk maar weinig vanaf weten. Een must-read als je het mij vraagt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.