Recensie: Zin, Jackie van Laren

Van debutant naar bestseller auteur, het is er niet veel gegeven. Jackie van Laren debuteert dit jaar met haar trilogie waarvan het eerste deel ‘Zin, mijn maand met Q’ in juni uitkwam. Een verhaal dat in sneltreinvaart het roerige liefdesleven tussen DJ Quist en zijn PA Nina verteld. Van Laren geeft lezers een kijkje in het DJ bestaan met bijpassende reisjes naar de mooiste bestemmingen, fans en een woest liefdesleven.

Nierika-Namasté de Wit aka Nina solliciteert naar een baan als PA van de wereldbekende DJ Quist. Quist (Q) blijkt onder de indruk van ,de door hippie’s opgevoedde, Nina. Nina krijgt de baan en legt haarzelf daarmee voor dertig dagen vast. Wat er ook gebeurt zowel Nina als Q zitten dertig dagen aan elkaar vast. Nina kan niet wachten om haar hippieachtige, grenzeloze opvoeding achter haar te laten en zich te settelen met bijhorende baan, huis en man. Q heeft een hele andere insteek. Zowel Nina als Q verleggen hun grenzen.

Eenmaal door de eerste laag heen gebroken lees je het verhaal van twee ongelofelijk kwetsbare personen

Het boek is opgedeeld in dertig dagen, waardoor het boek leest als een dagboek. In eerste instantie lees je het verhaal van twee mensen die veel experimenteren op seksueel gebied, maar deze oppervlakkige laag alleen zou het boek geen recht doen. Het is een boek met meerdere lagen. Eenmaal door de eerste laag heen gebroken lees je het verhaal van twee ongelofelijk kwetsbare personen die allebei de last van hun verleden met zich meedragen. Doormiddel van onmogelijke regels die ze zichzelf opleggen proberen ze structuur te geven aan hun leven. Beetje bij beetje laat Nina haar muur zakken en leer je meer over haar leven. Dit in schril contrast met het leven van Q. Hij blijft het hele verhaal lang een ongrijpbaar personage, die daardoor ook ontzettend moeilijk te doorgronden is. Als lezer verwacht je dat je na een spanningsboog van 340 bladzijden toch wel een beetje meer te weten komt over Q, maar de informatie waar je mee achter blijft is minimaal.

Door de snelheid van Q’s leven gaat ook het verhaal in sneltreinvaart. Hierdoor zit je twee uur te lezen zonder het door te hebben! Het einde laat je achter met een grote vraagteken boven je hoofd. Van Laren weet haar lezers te boeien tot de laatste bladzijde en daarmee meteen een aanzet te geven voor het tweede deel ‘Lief‘ in de serie die op 4 augustus is uitgekomen.

Heb jij Zin (of voor de hele snelle lezers Lief) ook gelezen? Laat weten bij het commentaar wat je ervan vindt!

1 Comment

Add Yours

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.