Recensie: ‘Zoals sneeuw valt’, Erin Doom

Erin Doom, sinds vorig jaar is deze schrijfster onlosmakelijk verbonden met het YA-fantasy genre. Met haar debuut ‘De tranenmaker’ wist ze hoge ogen te gooien. Tijd om ons opnieuw te trakteren op een spannend, romantisch en uiteraard magisch boek met ‘Zoals sneeuw valt‘!

‘Ivy is opgegroeid te midden van de bevroren meren en ongerepte bossen, omringd door de sneeuw waar ze zo van houdt. Na een groot verlies moet ze naar Californië verhuizen, maar ze kan aan niets anders denken dan wat ze achterliet. De enige familie die Ivy nu nog heeft is haar peetvader John. Maar zijn zoon, Mason, is niet langer het schattige jongetje van wie ze als kind foto’s zag. Hij is inmiddels volwassen en heeft de priemende ogen van een wild dier. De eerste keer dat hij naar haar lacht – dreigend, zijn perfecte lippen opgetrokken – weet ze dat met hem samenleven niet makkelijk gaat worden. Jason wil haar niet in zijn huis en doet er niets aan om dit te verbergen. 

Terwijl Ivy probeert haar hoofd boven de woeste golven van haar nieuwe leven aan de oceaan te houden, blijven Canada’s ijzige mysteries haar achtervolgen. Ook al doet ze er alles aan om haar hart, wit als sneeuw, nog een keer te laten bloeien en zo de winterse kou te overwinnen.’ (Uitgegeven door A.W. Bruna, vertaald door Saskia Peterzon-Kotte)

We konden vorig jaar niet aan de hype rondom Erin Doom voorbij. De complete bookstagram en booktok wereld stortte zich op haar debuut YA ‘De tranenmaker’. Doom wist ons te verrassen met haar pakkende manier van schrijven, haar spannende verhaalinsteek en haar talent voor het neerzetten van hyperrealistische personages in een fantasy setting. Dit voorjaar brengt de schrijfster ons precies zo’n boek en ik kan je zeggen: deze is misschien nog wel iets beter dan haar eerste!

In ‘Zoals sneeuw valt’ maken we kennis met Ivy, een ietwat schuchtere tiener die niets heeft met gevoelens. Ze voelt zich verdoofd, anders en wil het liefst zo snel mogelijk terug naar de bossen in Canada waar ze is opgegroeid. Door het verlies van haar vader moet ze helaas naar Californië verhuizen, waar ze met haar uiterlijk nogal een verschijning is. En dat niet alleen, in Californië staan haar een aantal gebeurtenissen te wachten waar ze zichzelf nooit op had kunnen voorbereiden. Doom brengt ons een mateloos interessant personage om te volgen. Iemand die vanaf het begin niet het achterste van haar tong laat zien. Omdat ze zich zo verdoofd voelt, los van de wereld, is ze moeilijk te doorgronden. Maar beetje bij beetje laat Doom ons dichter bij Ivy in de buurt en leren we haar beter kennen. Wat achter haar schuilgaat is een krachtig meisje waar je vanaf de eerste pagina mee meeleeft. Iets dat in de hand wordt gewerkt door Doom’s mooie manier van verhaalvertelling vanuit de ik-vorm. Dit geeft je als lezer het idee dat je echt met Ivy op pad bent, je naast haar staat en de gebeurtenissen samen beleeft.

‘Een spannend verhaal dat beklijft door het mateloos interessante hoofdpersonage!’

Doom’s schrijfstijl is, zoals we inmiddels van haar gewend zijn, weer mooi passend voor het verhaal. Ze brengt ons een vlotgeschreven verhaal waar het tempo goed in wordt opgevoerd. Voor deze schrijfster geen ellenlange passages met daarin mijmeringen van het hoofdpersonage, maar meer gedetailleerde omschrijvingen die het levendig maken. Daarbij weet Doom weer als geen ander om ons een mooi liefdesverhaal te presenteren ten midden van alle actie die in dit boek zit. Waarbij ze ervoor kiest om het enemies-to-lovers perspectief met verve uit te voeren en zelfs een nieuwe dimensie eraan te geven. Waar we in veel YA boeken een onstuimige relatie voorgeschoteld krijgen waarbij we de afloop al vanaf een aantal hoofdstukken aan kunnen zien komen, brengt Doom ons een ander liefdesverhaal. Een verhaal dat zich rustig opbouwt, waarin de liefde wordt opgezocht maar de hoofdpersonages niet te snel willen. Ze hebben allebei het nodige meegemaakt in het leven en nemen hun tijd. Een mooie manier om een ontluikende liefde naar papier te vertalen.

Doom brengt ons een spannend verhaal dat bol staat van het prachtige schrijfwerk. Ze weet als geen ander hoe ze de emoties van haar hoofdpersonage naar papier moet vertalen en je zo helemaal het verhaal intrekt. Met ‘Zoals sneeuw valt’ weet ze te overtuigen door het pakkende hoofdpersonage, de diverse verhaallijn en het spannende plot!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.