Recensie: ‘Zon in de sinaasappelboomgaard’, Manuela Inusa

Als je regelmatig op Boekhopper te vinden bent om een recensie te lezen, dan weet je inmiddels dat ik fan ben van de boeken van Manuela Inusa. De Duitse schrijfster brengt ons heerlijke romans waar je helemaal in weg kunt dromen, vol pakkende personages, romantiek en spanning. Deze zomer brengt de schrijfster ons het tweede deel van de ‘Kustdromen’ serie ‘Zon in de sinaasappelboomgaard‘ en ik kan je zeggen: ik heb deze in een zit uitgelezen zo goed is het!

‘De beste tijd van het jaar is eindelijk aangebroken voor Lucinda: zoals elk jaar in juli komen haar drie beste vriendinnen op bezoek op haar sinaasappelboerderij in het zonnige Californië. Op de planning staan sinaasappels plukken, genieten van de zon, herinneringen ophalen en praten over het leven en de liefde. Bijvoorbeeld over Jonah, de aantrekkelijke kruidenier uit de naburige stad, met wie Lucinda stiekem wel meer zou willen dan alleen flirten.

Maar iets dreigt de zomer minder zorgeloos te maken: de boerderij verkeert in zwaar weer en Lucinda staat op de rand van een faillissement. Als ze aan haar vriendinnen Rosemary, Jennifer en Michelle onthult dat dit waarschijnlijk de laatste oranje zomer zal zijn, komen ze met een plan om de boerderij te redden. Maar zijn ze nog op tijd?’ (Uitgegeven door Boekerij, vertaald door Joyce Sengers-Bekkers)

Als er één schrijfster is die zo’n warme en mooie verhalen creëert dat je er het liefst in zou willen wonen, dan is het Manuele Inusa wel! Ik ben helemaal verslingerd geraakt aan haar eerste verhalenserie over Valerie Lane en de leuke winkeleigenaresse. Inusa bracht ons afgelopen jaar het eerste deel in haar nieuwe serie ‘Kustdromen’ met precies dezelfde x-factor als haar eerste serie. Het tweede deel ‘Zon in de sinaasappelboomgaard’ is wederom prachtig, maar dit keer laat Inusa ook een andere kant van haarzelf zien.

In ‘Zon in de sinaasappelboomgaard’ maken we kennis met de vriendelijke en vrolijke Lucinda. Al haar hele leven woont ze op een zonnige sinaasappelboerderij in Californië, die ze een aantal jaren geleden over heeft genomen van haar vader. Lucinda leeft voor haar sinaasappels, maar met een tegenvallende oogst en financiële problemen is het lastig om haar hoofd boven water te houden. Gelukkig komen haar beste vriendinnen Michelle, Jennifer en Rosemary langs om haar te helpen, al hebben de dames zelf ook het nodige wat opgelost moet worden. Inusa brengt ons, net zoals we van haar gewend zijn, weer een geweldige groep vrouwen naar papier. Vrouwen met zo hun gebreken, maar ook hun talenten en passies. Die staan voor wie ze zijn, hun dromen najagen en heerlijk menselijk zijn. Vrouwen waar je je mee kunt vereenzelvigen en waar je herkenning in kunt vinden. De schrijfster brengt ons hun verhalen vanuit alle vier de perspectieven, waardoor we ze goed leren kennen. Hierbij blijft Lucinda het hoofdpersonage, die als een rode draad de verhalen van haar vriendinnen aan elkaar rijgt. Hun prachtige vriendschap staat centraal, vol respect, steun en openheid, waardoor het verhaal weer dat mooie huiselijke gevoel heeft gekregen.

‘Warmte, ontroering en vriendschap!’

Inusa’s schrijfstijl laat zich naar meer dan zeven boeken vooral beschrijven als vlot. De schrijfster weet welk verhaal ze haar lezers wil brengen, komt met plottwisten, maar houdt goed tempo in het verhaal. Hierbij verliest ze de emoties en gevoelens van haar personages zeker niet uit het oog. Waar Inusa in de vorige boeken de romantiek meer op de voorgrond bracht, zien we in ‘Zon in de sinaasappelboomgaard’ vooral veel ruimte voor gevoelens, emoties en ontroering. De schrijfster schroomt er daarbij niet voor om ietwat beladen onderwerpen, respectvol onderdeel te maken van het verhaal. Zo krijgen we te lezen over huiselijk geweld, allesverwoestende ziektes en kindermishandeling. Dit ogenschijnlijke luchtige verhaal behandelt het allemaal en weet daarmee meermaals een brok in de keel van de lezer te brengen. Inusa houdt hierbij wel in de gaten dat haar feelgood niet te zwaar wordt. De ingrediënten voor een goed boek in dit genre (romantiek, vriendschap, warmte) zijn zeker behouden, maar haar keuze om meer de diepte in te gaan maakt het verhaal realistischer en laat het harder binnenkomen.

‘Zon in de sinaasappelboomgaard’ is wederom een prachtig boek van de hand van Inusa. Ze verrast ons met de emotionele insteek van het verhaal, maar weet onze harten ook weer te stelen met de mooie warmte die in het verhaal verwerkt zit. Alsof je als vijfde vriendin mee op reis gaat met de vier vriendinnen. Ik kan niet wachten om het derde boek in de serie te gaan lezen, deze komt aan het einde van de zomer uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.