Spelrecensie: ’10 Dagen door Europa’

Alweer de laatste spelrecensie van dit jaar, maar wel eentje die het wachten meer dan waard is. Mega Bleu brengt ons dit najaar het spel ‘10 Dagen door Europa‘, waarin zoals de titel het al zegt, je in tien dagen door Europa moet reizen. Dit doe je door een tactisch spel te spelen, waarbij je het ene moment je plannen over boord gooit om toch nog te kunnen winnen en het andere moment je plan volledig kunt uitvoeren tot de winst. ’10 Dagen door Europa’ is een spel dat je keer op keer wilt blijven spelen!

‘In 10 Dagen door Europa, gebruiken spelers landen- en transportkaarten om een route door Europa uit te stippelen. Het doel van het spel is om een reis van tien dagen door Europa te maken, waarbij elke dag logisch moet aansluiten op de volgende. Het spelbord helpt je om deze logische route uit te stippelen. Dit spel dwingt je om je tegenstanders in te schatten, goed na te denken over je acties en soms je plannen volledig overboord te hooien en een nieuwe strategie te bedenken!’ (Mega Bleu)

Spellen waarbij je een reis af moet leggen, ik vind het altijd een van de leukste spelinsteken, omdat het zorgt voor een tactisch spel, waarbij je vooruit moet denken, je tegenstanders goed moet inschatten, maar je ook een beetje het geluk aan je kant moet hebben. Mega Bleu brengt ons een spel dat perfect is voor deze koude dagen om gezellig te spelen met de familie, waarbij deze spelinsteek goed naar voren komt. In ’10 Dagen door Europa’ komt het allemaal aan bod.

’10 Dagen door Europa’ komt in een handzame middelgrote doos, waarbij je meteen een goed beeld krijgt van het spel bij het zien van de spelcover. De familie die op reis gaat, langs molens, maar ook culturele gebouwen uit Duitsland en Rusland, geeft je een goede indruk van het spel dat gespeeld gaat worden. Voor wie de speldoos opent wordt deze ervaring meteen versterkt bij het zien van het bord. De makers hebben ervoor gekozen om een kleurrijk spelbord neer te zetten waarop de kaart van Europa is afgebeeld. Daarbij is aan de kleinste details gedacht om het spelbord echt tot leven te brengen. Zo zien we bij iedere hoofdstad een cultureel gebouw tot in de details afgebeeld en zijn zelfs de zeeën afgebeeld. Kijk je vervolgens verder in de speldoos, dan tref je daar een aantal speelkaarten aan, die of landen- of transportkaarten zijn. Ook hier zijn de details mooi verwerkt, met een boot die tot in de bewegingen in de zee is afgewerkt en een vliegtuig met op de achtergrond de landkaart verwerkt.

‘Een spel dat je op het puntje van je stoel houdt en zorgt voor uren aan speelplezier!’

Het spel is geschikt om met twee tot vier spelers te spelen, en met wat uitleg gemakkelijk van insteek. Het doel is dat je door middel van goed inschatten, nadenken en tactisch spel probeert om een reis van tien dagen door Europa op te stellen, waarbij je landen met elkaar verbindt door de transportkaarten in te zetten. Heb je een kaart geplaatst in de houder die je voor je hebt staan, dan mag je deze niet meer verplaatsen naar een andere dag, wel mag je hem vervangen voor een nieuwe kaart. Het is dus even goed puzzelen hoe je je tien dagen wilt invullen, waarbij je ook oog moet houden voor de reis van je tegenspeler. Mega Bleu zet met ’10 Dagen door Europa’ een ultiem gezelschapspel neer dat je keer op keer kunt blijven spelen. Wij speelden dit spel afgelopen weekend en hebben het inmiddels alweer vijf keer gespeeld. De snelheid van het spel, het plannen van de reizen en het telkens nieuwe manieren vinden om steden aan elkaar te verbinden, maakt dat het spel iedere keer anders is en daardoor ook onwijs leuk om te spelen. Daarnaast complimenten voor de makers van het spel dat aan alles is gedacht. Dit is namelijk niet een spel waarbij je als tactische speler altijd zult winnen, maar ook een spel waarbij een beetje geluk aan je zijde zeker niet vervelend is. Meermaals moet je je plannen over boord gooien als je een andere landenkaart van de stapel trekt, wat maakt dat dit spel nooit een uitgemaakte zaak is.

Is dan aan alles in dit spel aandacht besteed? In het spel wel, de speeldoos laat echter iets te wensen over. De kaarten die bij het spel worden geleverd, kunnen niet gemakkelijk worden opgeborgen in de doos, doordat ze niet in een afgesloten vakje zitten, dit maakt dat tijdens het pakken en wegzetten van het spel de kaarten door de doos kunnen glijden.

’10 Dagen door Europa’ is een gezellig familiespel dat standaard bij iedere spelletjesmiddag op tafel zou moeten worden gezet. Het is tactisch, het is een spel waarbij je vooruit moet denken en waar niets zeker is totdat het einde van het spel is bereikt. Een reisspel dat je op het puntje van je stoel houdt en zorgt voor uren aan speelplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.