Spelrecensie: 30 seconds

Al een tijdje hoor ik om mij heen veel leuke reacties op het spel ‘30 Seconds‘. Tijd om het spel zelf te testen en ik kan je zeggen: als je een avondje een grappig en competitief spel wil spelen dan is ’30 Seconds’ het spel voor jouw!

’30 SECONDS®, het uitdagende spel waarbij je snel moet denken en net zo snel moet praten. Het wordt zeker supergezellig! Je speelt in teams. Een van jullie probeert binnen 30 seconden zoveel mogelijk van de 5 begrippen op een kaartje te omschrijven. Hoe meer begrippen jullie raden, des te meer velden jullie op het speelbord vooruit mogen. Een dobbelsteenworp kan daar nog verandering in brengen. Welk team bereikt als eerste de finish? Het spel bestaat uit 240 kaarten, 1 kaartenbord, 1 speelbord, 1 zandloper, 1 dobbelsteen, 4 pionnen en de spelregels’ (Uitgebracht door 999Games).

’s Avonds spellen spelen met vrienden, ik hou ervan als het ’s avonds weer eerder donker wordt en we vooral onze tijd binnen doorbrengen. Samen spellen spelen brengt altijd gezelligheid met zich mee, veel lol en plezier. Een langere tijd was ik al benieuwd naar het spel ’30 Seconds’, door de snelheid ervan en de vaardigheid die je moet ontwikkelen in het snel omschrijven van namen. Na het spel op een avond meer dan vijf keer te hebben gespeeld kan ik je zeggen dat ik er zeker fan van ben en dat ik dit spel er nog vaak bij ga pakken! En dat komt vooral doordat het je als speler stimuleert om creatief te zijn en je je medespelers beter leert kennen door de associaties die ze bij een bepaald woord hebben (dit gaat gegarandeerd een aantal leuke verhalen aan de tafel opleveren als je het spel speelt).

De spel-insteek is redelijk simpel. Op het catchy zwarte spelbord met blauw/gele vlakken dobbel je als team een cijfers tussen de 0 en de 2. Daarna begint het echte spannende gedeelte van het spel. Een van de spelers pakt een kaartje erbij en probeert binnen dertig seconden zoveel mogelijk van de namen te omschrijven die op het kaartje staan om zijn medespeler deze te laten raden. Het cijfers dat je hebt gedobbeld wordt van het aantal goed geraden namen afgetrokken en zoveel stappen mag je vooruit op het bord. En hoewel dat gemakkelijk klinkt, is het spel zeker uitdagend. Probeer maar eens woorden als Telfort en Litouwen te omschrijven aan je tegenspeler. Dat gaat met de nodige creativiteit gepaard.

‘Een van de leukste spellen die ik de afgelopen tijd heb gespeeld!’

30 Seconds is een spel voor het hele gezin of een avond met vrienden. Een toegankelijk spel waarbij iedere speler aan kan haken en een aantal namen op het kaartje zal weten. Want daar mogen de makers wat mij betreft zeker een compliment voor krijgen, op ieder kaartje staat wel één naam die je kent, waardoor dit spel voor iedereen speelplezier oplevert. Ik ga het er in ieder geval zeker nog vaak bijpakken voor een avondje lachen en gieren bij de omschrijven van de namen, competitiviteit zien en creativiteit aanboren. Eén van de leukste spellen die ik in een lange tijd heb gespeeld!

(Side Note: als je dit spel ook heel leuk vindt, 999 Games heeft ook andere varianten in de 30 Seconds reeks uitgebracht zoals: 30 Seconds Junior en 20 Second Showdown)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.