Spelrecensie: ‘Bridgerton’

Bridgerton, we hebben de seizoenen allemaal inmiddels al tig keer bekeken en de muziek in onze playlists bovenaan staan, omdat we het zo vaak beluisteren. Dit najaar kunnen we ons vanuit onze eigen warme huiskamer nog meer gaan onderdompelen in de wereld van charmante mannen, goedgeklede vrouwen en uiteraard een hoop intriges met ‘Bridgerton: het high societyspel‘!

Maak je klaar voor het nieuwe societyseizoen! Speel een van de hoofdpersonages uit de hitserie Bridgerton en woon de debutantenbals bij om de ware liefde te vinden. Je hebt 8 bals om je toekomst veilig te stellen, maar wees niet te overhaast! Elke huwelijkskandidaat heeft verborgen eigenschappen die zijn begeerlijkheid en prestige beïnvloeden. Als je vastberaden bent, kun je de beste match vinden en trouwen met iemand van wie je echt houdt. Het kan zeker geen kwaad om de concurrentie in de gaten te houden en hen te betrappen op eventuele schandalen.‘ (Uitgebracht door Asmodee).

Bridgerton, toch wel de hype van de afgelopen jaren, weet ons urenlang aan de buis gekluisterd te houden en met onze neus in de boeken. Schrijfster Julia Quinn heeft een wereld gecreëerd waar we allemaal verliefd op zijn geworden, we smullen van de roddels van Lady Whistledown, van de norse maar toch ook hele leuke lord’s en de prachtige kleding. Dit najaar, de tijd om heerlijk binnen te vertoeven met dit gure weer, dompelen we ons verder onder in de wereld van Bridgerton met dit prachtige spel!

Alleen al bij het zien van de speldoos begon mijn Bridgerton-liefhebbende hart harder te kloppen. We zien acht dansende paren, Lady Whistledown uiteraard in het midden en een mooie barokken achtergrond eromheen. We zitten meteen in de sfeer van de serie en dat wordt alleen maar meer als we de doos openen. Het spel komt namelijk met acht huwelijkskandidatentegels (met bijbehorende eigenschapfiches), aan beide kanten bedrukt, waar we de bekende personages van het serie op treffen. We zien hen ook terugkomen op de personagetegels, die iedere speler toebedeeld krijgt om het spel mee te spelen. Aan de hand van de prachtig gedecoreerde balkaarten, waarbij iedere familie uit de serie een bal organiseert met bijbehorende regels, wordt het spel gespeeld. Het doel van het spel is om de beste match te vinden, waarbij je de meeste punten scoort voor prestige, begeerlijkheid en liefde.

‘Een uniek spel dat iedere Bridgerton-liefhebber in huis moet hebben!’

We hebben dit weekend ‘Bridgerton: het high societyspel’ gespeeld en ik kan je zeggen: ik vond het geweldig! Het is in het begin even een uitzoekwerkje hoe alles werkt, je hebt namelijk te maken met meerdere regels, kaarten die op de juiste plek op de tafel moeten worden gelegd en plottwisten in het spel. Maar als je dat eenmaal doorhebt dan ontvouwt zich een spel waarmee je meteen helemaal in de wereld van Bridgerton zit, waarbij je elkaar probeert af te troeven om de beste match te vinden, het elkaar moeilijk maakt door bijvoorbeeld kaarten te laten wisselen of schandalen bloot te leggen. Dit doe je aan de hand van Lady Whistledown kaarten die het spel van het ene op het andere moment compleet kunnen veranderen. Het is dan ook wijs om je tegenspelers goed in de gaten te houden en op het juiste moment een plottwist of schandaal te laten plaatsvinden! Want wie weet stoot jij daarmee je tegenspeler wel van de toppositie en zorg je ervoor dat een verloving tussen twee personages niet plaats kan vinden.

Dit is dan ook zeker een spel waarbij de tactische spelers hun hart kunnen ophalen. Maar dat niet alleen, ook voor de gezelschapsspelers is dit een heerlijk spel om te spelen door het grote sociale element in het spel. We worden namelijk niet alleen tegen elkaar opgezet om de beste match voor je personage te vinden, we worden ook in gesprek gebracht over verschillende schandalen en elementen uit de alom geliefde serie en boeken die meteen de gesprekken aan tafel op gang brengen. Meermaals verzandde wij in gesprekken over wie we toch echt niet konden uitstaan in de serie en of twee personages niet beter bij elkaar hadden gepast. Voor echte Bridgerton liefhebbers is dit dan ook een waar feest om te spelen. Asmodee brengt met dit spel ook een vernieuwing in het spelletjesgenre, dat niet te vergelijken is met andere spellen. Het spelelement dat je op zoek gaat naar de juiste match, maar daarbij meermaals op het verkeerde been wordt gezet door plottwisten (waarbij iemand toch niet zo schande vrij bleek als je dacht) maakt het een interactief en spannend spel dat je op het puntje van je stoel houdt.

Wat voor mij de strik om dit alles is, is de prachtige vormgeving van het spel die het hart van iedere Bridgertonfan harder zal laten kloppen. De spelkaarten die tot in de puntjes zijn uitgewerkt (denk aan prachtige barokke versieringen, kalligrafie en verfijnde illustraties), de gouden belettering en zelfs het instructieboekje dat is opgemaakt als brief van Lady Whistledown maken het een spel dat je niet in de spelletjeskast legt maar uitstalt op tafel. Ik kan dan ook niet anders zeggen dan dat ik zeker enthousiast ben over ‘Bridgerton: het high societyspel’. Het staat garant voor uren aan spelplezier, geeft iedere keer een andere uitkomst door de verschillende wendingen in het verhaal en een unieke spelervaring die niet te vergelijken is met een ander spel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.