Spelrecensie: ‘Catan, Opmars van de Mensheid’

Er zijn spellen die je in iedere spelletjesliefhebbers kast terug zult vinden, waarbij ‘Catan’ zeker bovenaan in het lijstje staat. Het spel waarmee we gezamenlijk wel tig nederzettingen hebben opgezet, is dit jaar terug in een nieuwe, op zichzelf staande variant, waarvan het hart van iedere Catan-liefhebber harder zal gaan kloppen. Maak kennis met ‘Catan, opmars van de mensheid‘.

Verken de prehistorische wereld met deze op zichzelf staande versie van Catan! Zet nederzettingen op en verspreid jouw stam over alle continenten. Dankzij de ontwikkelingssporen leer je te overleven in de wildernis van de oertijd. Met Catan: Opmars van de mensheid is de klassieker Kolonisten van de Prehistorie in een nieuw jasje gestoken. Nu met vernieuwd artwork en prachtige miniaturen!‘ (Uitgebracht door 999Games).

Ga de strijd aan en zorg dat jij zo snel mogelijk nederzettingen opbouwt en je stam verspreidt over alle continenten. 999Games heeft in november een nieuwe versie van het bekende ‘Catan’ uitgebracht, waar we een trip naar de prehistorie maken met ‘Catan, Opmars van de Mensheid’. Een waanzinnige nieuwe versie, die garant staat voor uren spelplezier!

‘Catan, Opmars van de Mensheid’ komt in de bekende Catan-speldoos, maar dit keer zien we meteen de setting waarin we het spel gaan spelen. De eerste bevolkingsstammen van de wereld worden afgebeeld op de doos, met daarbij ook de dieren uit die tijd. Wie deze speldoos al een streling voor het oog vindt, stuit op een dito prachtig spelbord in de doos zelf. Dit spelbord, een landkaart, geeft ons een beeld van de wereld van de prehistorie. Iedere speler begint het spel in Afrika met drie kleine dorpjes. Vanuit daar bouw je verder, door het verzamelen en ruilen van grondstoffen. Net zoals we gewend zijn van het originele spel. Maar hierbij komt meteen ook een nieuw element. Wie over het spelbord wil bewegen doet dit niet meer volgens de routes op de kaart. De nomade die de dorpjes stichten mogen vrij over het bord bewegen. Bouw je een dorp dan verdwijnt de nomade van het bord en begin je daar een nieuwe nederzetting. In totaal mag je vijf dorpen in je bezit hebben, over de gehele landkaart. Hoe verder je komt, hoe meer dorpjes je uit Afrika weg moet halen om nieuwe nederzettingen te stichten. Tijdens het opbouwen van je nederzettingen ga je op zoek naar fiches, die je extra punten opleveren.

‘De beste Catan variant tot nu toe!’

Een vrijwel gelijke setting aan het originele spel, waardoor je als echte ‘Catan’ liefhebber snel verliefd zult worden op dit spel. Wij speelden het spel afgelopen weekend en ik kan je zeggen: het heeft alle toffe elementen van het originele spel, maar vooral het vrij bewegen over het bord maakt dat het nog leuker is om te spelen. Bij ‘Catan, Opmars van de Mensheid’ word je namelijk niet beperkt door insluitingen van andere spelers, maar ben je meer vrij om over het bord te bewegen. Dit maakt dat het component ‘heel tactisch’ spelen wat meer naar de achtergrond verdwijnt en het een perfect spel is om te spelen als gezelschapsspelers. Dit betekent overigens niet dat het gehele wedstrijdelement weg is uit het spel. Om dit spel te winnen moet je tien punten zo snel mogelijk zien te verzamelen, dit zorgt er zeker voor dat planning en vooruitdenken ook een onderdeel zijn van het spel.

‘Catan, Opmars van de Mensheid’ dat ook echt als een visueel spektakel mag worden omgeschreven, is een spel waarvan ieder spelletjesliefhebbers hart sneller gaat kloppen. De beleving bij dit spel is om door een ringetje te halen zo goed. De prachtige details op het spelbord, de kaarten die tot in de precisie zijn geïllustreerd met zelfs dierenhuiden erop afgebeeld en de landkaart die niet alleen dient als een spelbord, maar ook een geschiedenisles ineen is. De makers van dit spel bieden een beleving, nemen je mee naar de prehistorie en laten je kennismaken met elementen waaruit de mensheid is ontstaan.

‘Catan, Opmars van de Mensheid’ is mijn favoriete Catan spel van het moment! Het is visueel een plaatje, waarbij alle elementen perfect op elkaar aansluiten. De spelverbetering met het weghalen van de looproutes maakt dat je veel vrijer over het bord kunt bewegen en de combinatie van gezelschap met vooruitdenken maakt het een spel dat je uren kunt spelen. Ik ben fan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.