Spelrecensie: ‘Mille Fiori’

Ga mee op pad naar de glasblazers van Venetië die de ene naar de andere prachtige creatie weten te maken in het nieuwe spel van 999Games ‘Mille Fiori‘. Laat je verrassen door de mooie vormgeving, het uitdagende spel en de spelbeleving!

‘In Mille Fiori ben je een glasblazer in de middeleeuwen. Door middel van kaarten investeer je in werkplaatsen, verbeter je handelsroutes en lever je glaswerk aan huizen. Per beurt kies je een kaart, waarna je de overige kaarten aan de speler naast je doorgeeft. Dankzij de doorzichtige speelstukken verandert het speelbord gaandeweg in een prachtig kunstwerk. Wie wordt de beste glasfabrikant van Venetië?’ (Bron: 999Games).

Ben jij de beste glasblazer van Venetië, die de grootste glasfabriek weet te bouwen? In Mille Fiori ga je de strijd aan tegen je tegenstanders om de grootste glasfabriek te bouwen op een bord dat met iedere speelstuk dat je aanlegt steeds meer verandert in een kunststuk! Ik ben een grote fan van spellen die er zo mooi uitzien dat je eerst een paar minuten naar het bord staart om alle details in je op te nemen. Mille Fiori is zo’n spel! Het is tot in de perfectie uitgewerkt, wat je terug ziet komen bij de personages op de kaarten, waarbij de kleding tot in de details is geïllustreerd. Dit geeft je meteen de beleving van Venetië. Deze beleving wordt nog meer kracht bijgezet door het speelbord, waar Venetië is afgebeeld gecomplimenteerd door symbolen die passen bij de stad. Is het spel net zo goed als de beleving? Laten we snel de recensie induiken.

Bij ‘Mille Fiori’ is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk je eigen glasfabriek aanlegt. Dit doe je door tactisch speelstukken neer te leggen en daarvoor de juiste kaarten te kiezen. Iedere speler krijgt namelijk een stapeltje kaarten waaruit hij kan kiezen. De kaarten corresponderen met een gebied op het spelbord waar je een spelstuk mag plaatsen. Heb je je spelstuk neergelegd, dan geef je de kaarten door aan de volgende speler en krijg jij die van de speler voor je. Zo rouleer je de kaarten telkens, wat ook betekent dat je dit spel tactisch moet spelen. Je bent namelijk niet alleen bezig met je eigen glasfabriek, maar ook met die van de spelers om je heen. Kun je ze een beetje dwarsbomen door een kaart eruit te halen die voor hen gunstig kan zijn? Het spel is gemakkelijk van opzet, maar door de vele verschillende punten die je kunt verdienen vereist het wel wat oplettendheid, vooral in het begin. 999Games heeft hiervoor een uitleg filmpje opgenomen waarin je alles te weten komt over het spel.

‘Het ethetisch mooiste spel dat ik in lange tijd heb gezien!’

Wij hebben dit spel afgelopen weekend gespelen en nadat we de tijd hadden genomen om de spelregels goed op te nemen, zijn we het gaan spelen. Beetje bij beetje veranderde ons spelbord in een waar kunstwerk van gekleurde speelstukken. Een prachtig aanzicht om te aanschouwen, waardoor je alleen maar meer zin krijgt om zo snel mogelijk het bord te vullen. Het leuke aan dit spel is dat het naast het prachtige decor van het spel, het spelplezier combineert met tactiek. Dit spel vraagt om goed na te denken, vooruit te denken over welke kaarten je pakt. Daarbij is het leuk dat je met dit spel gemakkelijk een aantal punten kunt verdienen, waardoor iedereen er snel in meekomt. Wat het uiteraard nog interessanter maakt om zo snel mogelijk de andere spelers een beetje te dwarsbomen en de ware tactische speler in jezelf naar boven te laten komen.

Hoewel ik helemaal onder de indruk ben van dit spel, vooral door de prachtige buitenkant zou ik het standaard op mijn keukentafel willen uitstallen! Door de verschillende punten die je overal kunt krijgen is het in het begin best lastig om er echt goed in te komen. Daarnaast ook een klein puntje als je dit met twee spelers speelt, ga je er redelijk snel doorheen, wat de uitdagingen ook iets minder maakt. Dit is echter snel op te lossen met een extra speler erbij, waardoor je gezamenlijk meer uitdagingen kunt creëren.

Al met al heb ik zeker genoten van dit spel. Het is esthetisch het mooiste spel dat ik in lange tijd heb gezien door de prachtige beleving die neer wordt gezet met de personages en het spelbord. Het is uitdagend door de spelopbouw en zeker een spel dat je gezellig met de familie kunt spelen met voldoende uitdagingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.