‘The Wizard of Oz’, L.Frank Baum

Het is nog maar een paar dagen wachten totdat we ons op het grote scherm weer helemaal kunnen onderdompelen in de wereld van Elfaba en Glinda, maar op papier kunnen we dat nu al en ik kan je zeggen: dit boek wil je hebben! Uitgeverij Penguin Random House heeft namelijk een collector’s editie uitgebracht van ‘The Wizard of Oz‘ waarin ook andere verhalen uit het boek van Oz te lezen zijn: ‘The Emerald City of Oz’ en ‘Glinda of Oz’. Duik deze winterse periode heerlijk in deze spannende, interessante en pakkende wereld!

‘This fully annotated volume collects three of Baum’s fourteen Oz novels in which he developed his utopian vision and which garnered an immense and loyal following. The Wizard of Oz (1900) introduces Dorothy, who arrives from Kansas and meets the Scarecrow, the Tin Woodman, the Cowardly Lion, and a host of other characters. The Emerald City of Oz (1910) finds Dorothy, Aunt Em, and Uncle Henry coming to Oz just as the wicked Nome King is plotting to conquer its people. In Baum’s final novel, Glinda of Oz (1920), Dorothy and Princess Ozma try to prevent a battle between the Skeezers and the Flatheads. Tapping into a deeply rooted desire in himself and his loyal readers to live in a peaceful country which values the sharing of talents and gifts, Baum’s imaginative creation, like all great utopian literature, holds out the possibility for change. Also included is a selection of the original illustrations by W. W. Denslow and John R. Neill, a jacketed hardcover, and colored and printed endpapers.’ (Uitgegeven door Penguin Random House).

Als er een verhaal is waar ik mijzelf groot fan van noem dan is het ‘The Wizard of Oz’ wel! Door de ogen van een jong meisje dat door een cycloon van haar huis in Kansas weg wordt gerukt, maken we kennis met de magische wereld van Oz. Een wereld waar je vanaf de eerste pagina meteen meer over wilt weten. Iets dat we in deze prachtige collector’s editie ook te lezen krijgen aangezien het begint met een interessant voorwoord van Jack Zipes, waarin we meer te weten komen over de man achter de verhalen L. Frank Baum. Een ware woordenkunstenaar die hield van het leven, maar in Amerika een mate van tolerantie miste die hij zo graag wilde zien. Hij verwerkte het in zijn verhalen over de magische wereld van Oz, waarin ieder wezen mocht zijn wie hij wilde zijn. Een razend succes werd het, en hoewel Baum niet van plan was om heel veel verhalen te schrijven over de wereld van Oz werd het al snel een plek waar hij graag naartoe ging en zijn geld goed mee kon verdienen. Hoewel de schrijver in de vorige eeuw overleed is het verhaal vandaag de dag nog steeds mateloos populair. Meerdere films, musicals en boeken werden er geschreven met ‘The Wizard of Oz’ als inspiratie. En nu kunnen we in deze prachtige editie van het boek de originele verhalen nog eens lezen en ons helemaal onderdompelen in de wereld die Baum heeft gecreëerd.

We beginnen ‘The Wizard of Oz’ met het basisverhaal dat we allemaal kennen. Aan de hand van korte hoofdstukken worden we meegenomen in de wereld van Oz door de ogen van de jonge Dorothy. Ze gaat een groot avontuur aan in deze fictieve wereld waarin ze in de ene naar de andere situatie belandt. Zo moet ze de vogelverschrikkers redden. Samen met een vogelverschrikker trekt ze door de bossen waar ze niet veel later stuiten op het bekende personage de tin woodman om daarna kennis te maken met de bange leeuw. Iconische personages die we vanaf het begin meteen in ons hart sluiten. Dorothy is het perfecte personage om ons mee te nemen in de wereld van Oz, door haar enigszins naïeve insteek, haar ontdekkingszin en haar optimisme waarmee ze de wereld bekijkt. Dit maakt dat je meteen een band met het meisje vormt, net zoals met de andere personages die het niet allemaal even gemakkelijk hebben. Baum brengt ons een kleurrijke mix aan karakters die gezamenlijk een feestje zijn om te volgen. Personages met zo hun gebreken en talenten waarin iedereen zichzelf kan herkennen. Daarbij baant hij zich een weg van de stereotyperingen en presenteert hij ons een wereld waarin iedereen er mag zijn.

‘Baum brengt ons een magische wereld waarin je jezelf kunt zijn’

Dit alles doet hij met een prachtige vlotte manier van schrijven die het sprookje, zo mag je het toch wel een beetje noemen, echt tot leven brengen. De vlotheid van Baum neemt de gedetailleerde vertelling van het verhaal niet weg. We worden echt meegenomen door het bos waarin Dorothy en haar vrienden lopen. Zo krijgen we daar een goed beeld van met omschrijvingen als: “The road was still paved with yellow brick, but these were much covered by dried branches and dead leaves from treas, and the walking was not at all good.” We kunnen ons meteen een voorbeeld maken van een herfstachtig bos waardoor onze personages trekken. Met de illustraties van W. W. Denslow en John R. Neill komen de verhalen nog meer tot leven. Want ook in ‘The Emerald City of Oz’ en ‘Glinda of Oz’ zien we deze terugkomen en complimenteren ze het werk van Baum prachtig.

Deze collector’s editie bevat naast het bekende basisverhaal ook ‘The Emerald City of Oz’ en ‘Glinda of Oz’. Verhalen die nog meer de diepte opzoeken en waarin Dorothy steeds meer ondervindt hoe groot de wereld van Oz is en hoe kleurrijk de wezens zijn die erin leven, zoals de paper dolls en de goede heksen. Deze twee verhalen zitten later in de serie van Baum, waardoor je hier en daar wel wat achtergrondinformatie mist die in de vorige verhalen zijn gebeurd. Door middel van korte uitleg tussendoor wordt dit deels ondervangen, maar niet helemaal. Toch staan deze verhalen ook als een huis door de prachtige schrijfstijl van Baum en de pakkende personages die we door de ogen van Dorothy ontmoeten. Wat alle drie de verhalen voor mij echter maakt tot de evergreens die ze zijn is de wereld die Baum heeft gecreëerd. Een spannende, magische wereld waarin iedereen kan zijn wie hij wil zijn. Waarin het niet erg is om bang te zijn, nieuwe dingen uit te proberen en soms te falen. De schrijver mag dan een sprookje neer hebben gezet, het is voor mij veel meer dan dat. Het is een creatie waarin hij aangeeft wat de huidige wereld soms mist en hoe belangrijk het is om jezelf te kunnen zijn. Een pakkende, onderliggende boodschap die dit verhaal maakt tot een van de meeste geliefde verhalen wereldwijd!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.