Als vervolg op de, op maandag verschenen, ‘Boekhopper: Aan tafel’, praten drie van de vrouwen (Monique, Corrie en Rianda) dit keer over hun eigen favoriete boek.
De kinderen van het armenhuis, Jennifer Worth
Het boek vormde de basis voor de succesvolle serie ‘Call the midwife‘ met Miranda Hart. De kinderen van het armenhuis van Jennifer Worth was het vervolg op de succesvolle boek ‘Haal de vroedvrouw’. Corrie las het boek en was er zeker van, dit was een van haar favoriete boeken. “Het verhaal is in één woord gewoon onwerkelijk,” zegt ze. “Het gaat over twee kinderen, een jongen en een meisje. Ze zijn de kinderen van armen of overleden mensen en komen in een soort internaat. Daar worden de jongen en het meisje uit elkaar gehaald als de jongen zeven wordt. De jongen vecht voor een leven buiten het internaat en uiteindelijk is hij zover dat hij een kamer kan huren en zijn zusje uit het internaat kan halen. Dat is een beetje de setting van het verhaal.” Het verhaal speelt zich af in de achttiende eeuw. “De jongen wordt ziek, dus zijn zusje verzorgd hem. Uiteindelijk zien ze dat er geen hulp meer is voor hem en sterft hij. Het zusje vertelt een buurvrouw dat ze aan de buurt laat weten dat haar broer is overleden, maar pakt een overdosis waardoor ze ook dood gaat. Zij sterft terwijl ze een arm om haar broer heen doet. Een soort van Romeo en Julia setting.” Corrie geeft aan dat voornamelijk de familieband op haar als het meest emotionele aspect overkwam. “De familieband tussen het broertje en zusje is zo sterk.”
De vliegeraar, Khaled Hosseini
“De Vliegeraar is wel één van mijn favoriete verhalen,” begint Rianda. “Het is een aangrijpend waargebeurd verhaal. In dit verhaal staat de veerkracht en overlevingsdrang van mensen centraal. Je krijgt als lezer met ontzettend veel emoties te maken. Dat was ook een van de redenen waarom ik het boek niet kon wegleggen. Ik heb het boek tot één uur ’s nachts uitgelezen terwijl de tranen over mijn wangen stroomde.” Khaled Hosseini debuteerde met dit boek in de wereld van de romans. In 2007 waren er al meer dan één miljoen boeken van De Vliegeraar verkocht. “Het verhaal gaat over twee jongens die opgroeien in Afghanistan, eentje is van de rijke afkomst (Amir) en de andere is van een dienstbode (Hassan). Ze groeien samen op. Amir is nogal schuchter en Hassan neemt het vaak voor hem op. Er breekt oorlog uit en de familie van Amir kan vertrekken maar de familie van Hassan niet. Om niet teveel weg te geven van het verhaal zal ik alleen een klein gedeelte van het einde vertellen. Hassan overlijdt en de Amir komt de kinderen van Hassan uiteindelijk ophalen, maar dit heeft nogal wat voeten in aarde.” Het aspect dat Hassan altijd opkomt voor Amir is Rianda erg bijgebleven. “Dat is gewoon heel mooi om te lezen.” Als ze het boek in een woord zou moeten omschrijven dan zou dat het woord ‘heftig’ zijn. “Het is gewoon vreselijk wat die jongens hebben moeten doormaken.”
Blauw water, Simone van der Vlugt
“Dit is echt een super spannend boek en het zou zomaar in het echt kunnen gebeuren,” zegt Monique over Blauw water van Simone van der Vlugt. Een boek over een ontsnapte TBS’er die een week lang een vrouw en haar kind gijzelt. Daarnaast lees je ook het verhaal van Senta, een journalist. Het boek werd in Nederland goed ontvangen door de fans van Van der Vlugt. Op meerdere boekensites krijgt Van der Vlugt dan ook vijf sterren voor haar werk. “Ik kon gewoon niet stoppen met lezen,” zegt Monique. “De eerste gedachten die dan ook bij mij opkwamen toen het boek uit was, was dat ik het jammer vond.” Als ze het boek in één woord zou moeten omschrijven, zou dat met het woord ‘bloedstollend’ zijn. “Het boek was gewoon zo spannend dat het bloedstollend was.”
Heb jij zelf ook een favoriet boek? Laat mij weten bij het commentaar waarom juist dit boek jou aanspreekt.