Recensie: ‘Little Bang’, Kelly McCaughrain

Abortus, in veel landen is het inmiddels legaal gemaakt, maar in Noord-Ierland was het tot recent nog steeds illegaal. Kelly McCaughrain brengt ons een verhaal dat zich afspeelt tijdens het referendum in Noord-Ierland om het legaal te maken, door de ogen van een tiener die zelf te maken heeft met een zwangerschap. Het vormt de basis voor een ontroerend verhaal dat je niet in de koude kleren gaat zitten. Maak kennis met ‘Little Bang‘.

‘Beneath the New Year’s Eve fireworks, shy science-nerd Mel and slacker songwriter Sid get pregnant on their first date. Any sixteen-year-olds would expect trouble – but this is Northern Ireland 2018, where abortion is still illegal. Mel’s religious parents insist she must keep the baby, whilst Sid’s feminist mum pushes for a termination. Mel and Sid are determined to do this together, but they soon discover that pregnancy is totally different for boys and girls. When their relationship starts to fall apart under all the pressure, Mel finds herself feeling alone with the impossible dilemma of the Little Bang growing inside her.’ (Uitgegeven door WalkerBooks UK).

Het gebeurt een paar keer per jaar dat je een boek lees dat de lucht uit je longen slaat door hoe goed het is. Uitgeverij WalkerBooks brengt ons al jaren dit soort boeken en slaat de spijker op de kop met ‘Little Bang’ van Kelly McCaughrain. Want niet alleen slaat dit boek de lucht uit je longen door hoe goed het is, het ontroert, het pakt, het zet aan tot denken en ga zo nog maar even door. Tijd voor de recensie!

In ‘Little Bang’ maken we kennis met Mel en Sid. Mel is een ware studiebol waarbij alles in het leven op rolletjes loopt. Ze heeft fijne ouders, haar geloof dat haar steun geeft en vrienden waar ze op terug kan vallen. Sid daarentegen heeft het wat moeilijker in het leven. Hij is op zijn zachtst gezegd niet goed in meerdere vakken op school, gaat om met de verkeerde vrienden en ziet zijn toekomst beetje bij beetje meer naar de achtergrond verdwijnen. Wanneer Mel en Sid samen op date gaan gebeurd het ondenkbare, Mel raakt zwanger. En dat in een tijd waarin abortus illegaal is in Noord-Ierland en twee tieners niet meer weten hoe ze het beste van de situatie kunnen maken. McCaughrain brengt ons met Mel en Sid twee mateloos interessante hoofdpersonages om te volgen. De schrijfster heeft ervoor gekozen om het verhaal vanuit hun beide perspectieven op te schrijven en we duiken echt hun levens en gedachtes in. Hierbij zien we dat beide personage gevormd zijn door de gebeurtenissen uit het verleden, die ze meedragen bij iedere beslissing die ze maken. Daarbij is Mel vooral een open boek en blijft Sid in het begin wat meer op de achtergrond. Gaandeweg het verhaal zien we dit veranderen en belanden we met Sid in een mooie emotionele groei waar je als lezer alleen maar met bewondering over kunt lezen.

‘Een ware parel in het YA-genre’

McCaughrain brengt ons met ‘Little Bang’ haar tweede boek voor jongvolwassenen en heeft het genre meer dan door. Haar schrijfstijl is prachtig gedetailleerd op momenten dat we de diepte ingaan, om het vervolgens af te wisselen met een vlotte schrijfstijl als we wat snelheid in het verhaal nodig hebben. Daarbij sluit ze perfect aan op de wereld van haar lezers, met woordgebruik, zinslengte en ook de plotlijn. En daarmee weet de schrijfster haarzelf echt te onderscheiden met ‘Little Bang’. Waar we voorheen vaker boeken hebben gelezen die gaan over tienerzwangerschappen en soms ietwat de belerende kant opgaan, brengt McCaughrain ons een oordeel-loos verhaal, waarin ze goed weergeeft hoe het is voor een tiener om dit allemaal mee te maken. Iets dat ze voor elkaar heeft gekregen door gedegen onderzoek. McCaughrain heeft meerdere ervaringsdeskundigen gesproken en het boek ook door hen laten lezen voordat het gedrukt werd. Dit is terug te zien in het verhaal dat hyper realistisch aanvoelt.

McCaughrain brengt ons met ‘Little Bang’ een ontroerend verhaal dat je nog lang zal bijblijven na het lezen ervan. Je gaat van de hoofdpersonages houden, leeft met ze mee en zou ze soms het liefst een knuffel geven om ze te steunen. Dat dit dan ook een verhaal is dat uniek is in het genre YA mag duidelijk zijn. Dit verhaal moet in iedere schoolbibliotheek worden geplaatst, in iedere boekenkast prijken en vaak herlezen worden. Een ware parel op zichzelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.