Estelle Maskame: “Ik leef mijn droom”

Op je zeventiende al een carrière hebben waar mening schrijver van middelbare leeftijd alleen maar van kan dromen. Twee jaar geleden werd dit werkelijkheid voor de Schotse schrijfster Estelle Maskame. Ter promotie van haar drie immens populaire boeken uit de DIMILY-serie was ze in Nederland. Boekhopper interviewde haar over haar boeken en haar nu al glansrijke carrière.

9200000057701396Hoe kwam je op het idee voor DIMILY (Did I mention I love you)?

Ik was dertien toen het idee voor DIMILY ontstond. Alle boeken die ik destijds las gingen altijd over twee tieners die niet samen konden zijn omdat de één bijvoorbeeld populair was en de ander niet. Ik dacht bij mijzelf: ‘dit is geen goede reden waarom twee mensen niet bij elkaar zouden kunnen zijn’. Daarom begon ik na te denken over serieuze redenen waarom twee personen geen relatie met elkaar konden krijgen en toen dacht ik aan een relatie tussen een stiefbroer en stiefzus. Ik schreef het idee op en liet het een paar maanden liggen voordat ik er echt iets mee deed. Ik wilde gaan onderzoeken hoe zoiets in elkaar zat, want mensen hebben vaak een expliciete mening over een romantische relatie tussen een stiefbroer en stiefzus. Of ze staan erachter of ze zijn er tegen.

Van alle karakters uit het boek, wie vind je het interessants voor je lezers en wie voor jezelf om over te schrijven?

Voor de lezers denk ik dat dat Tyler is, voornamelijk in het eerste boek. Als lezer vraag je jezelf af wat nou precies zijn probleem is en waarom hij reageert zoals hij reageert. Voor mijzelf denk ik dat Ella het interessants is, Tylers moeder. Voornamelijk over het geheel van de drie boeken. Ik vind haar karakter echt geweldig, ze is veel meer dan alleen de stiefmoeder.

Social media heeft er uiteindelijk toe geleidt dat mijn werk werd gepubliceerd.

Hoe ervaar je het succes dat je nu hebt met de DIMILY serie?

Ik moet er nog steeds een beetje aan wennen, het is allemaal heel erg overweldigend. Maar ik probeer daar niet teveel over na te denken want dan realiseer ik mij hoe gek dit allemaal is. Ik geniet er gewoon heel erg van, ik leef mijn droom. Het kan soms wat vermoeiend zijn, maar ik signeer liever honderdvijftig boeken dan dat ik iets anders doe wat niets met schrijven te maken heeft.

876369_origJe boeken zijn nu over de hele wereld te koop, ervaar je veranderingen in de manier waarop je schrijft door het succes van de boeken?

Ik denk dat er nu wel meer druk is. Ik ben dit boek gaan herschrijven op mijn zestiende en ik merkte dat er de tweede keer wel meer druk was, voornamelijk ook omdat ik toen de boekdeal binnen had en ik wist dat de boeken daadwerkelijk in de winkel te koop zouden zijn. Als je voor de lol schrijft dan geef je er helemaal niets om wat mensen denken en schrijf je gewoon wat je wilt schrijven. Maar als je boek wordt uitgegeven dan kunnen er nergens gaten zitten in je verhaallijn en moet de kwaliteit gewoon goed zijn. Maar los van dat is het over het algemeen wel hetzelfde gebleven.

Een paar weken geleden vierde je het vijfjarige jubileum van DIMILY en sprak je over het belang van social media, waarom vind je dat dit steeds belangrijker is geworden?

Social media speelt een grote rol in onze samenleving op dit moment, er zijn zoveel aspecten waar je social media voor kunt gebruiken. Je kunt met mensen spreken die aan de andere kant van de wereld zitten, dat kon je een aantal jaren geleden niet. Een berichtje sturen naar iemand in Zuid-Afrika gaat nu in twee seconden, dat was eerst niet. Daarnaast zit bijna iedereen op social media en als ergens over wordt gepraat dan weten mensen dat ook. Ik heb mijn werk gepromoot via social media en daardoor kwam ik in contact met lezers vanover de hele wereld. Social media heeft er uiteindelijk toe geleidt dat mijn werk werd gepubliceerd.

De titel zou waarschijnlijk Kipnuggets & Mozarellasticks zijn

Als er een verhaal zou worden geschreven over jouw, waar zou het dan over gaan en wat zou de titel zijn?

Oh, daar moet ik even over nadenken. Iedereen die mij kent weet dat ik echt geobsedeerd ben door kipnuggets en mozzarellasticks, dus de titel zou waarschijnlijk Kipnuggets & Mozarellasticks zijn. Het zal vast gek klinken, maar al mijn volgers weten ook dat het mijn favoriete eten is. De verhaallijn zou waarschijnlijk gaan over dat ik op jacht zou gaan naar de perfecte kipnuggets en mozzarellasticks.

Ben je al bezig met een nieuw boek?

Ik ben net klaar met het derde boek, dus ik ben er nog niet echt mee bezig. Maar ik denk dat ik aan een nieuw project begin in augustus. Ik kan er nog niet veel over vertellen maar wel dat het een YA boek is over eigentijdse liefde, dat geen deel uit maakt van een serie.

Ben je benieuwd geworden naar het eerste boek uit de serie, DIMILY? Het is nu zowel in het Nederlands als Engels te koop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.